NIL 60-v juhla

Nuorisoilmailjoiden 60-v juhlat pidettiin Ilmailumuseolla Vantaalla. Alla hiukan tunnelmia ja kuvia tapahtumasta

Nuorisoilmailijat juhlivat 60-vuotista taivaltaan juhlavasti ilmailullisessa ympäristössä.

Juhlaväkeä auditoriossa
Juhlaväkeä auditoriossa

Tilaisuuden avasi puheenjohtaja Jukka Rastas ja kävi hiukan läpi viime aikaisia tapahtumia ja toimintaympäristön muutoksia. Esitystä täydensi Antti Koskiniemi kertomalla yleisemminkin purjelennon  nykytilasta, jossa harrastuympäristö on monistaa erilaisesta syistä siirtynyt vaikeampaan suuntaan, niin turvallisuussyistä kuin erilaisesta tiukkenevasta sääntelystäkin johtuen. Liiton jäsenmäärä on ollut laskussa, jopa nopeammin kuin lupakirjojen määrä.

Luce puhumassa

Vanhemmista asioista kertoi kerhoa perustamassa ollut Olavi «Luce» Lumes. Monessa asiassa kaikki kävi aikanaan paljon helpommin ja jopa erilaiset virkamiehet olivat tosissaan mukana tukemassa hankkeita ja esimerkiksi yllyttämässä kerhon perustamista. Toisaalta hommiakin monet kerholaiset tekivät kaiken liikenevän ajan, olipa kyse koneiden huollosta, rakentamisesta tai lentäjien koulutuksesta. Silloin oli vielä mahdollista lentää Helsingin edustalla jäältä ja myöhemmin Malmin kentältä.

Lucella on ikää jo 91 vuotta, muttei sitä kyllä mistään huomaa. Hän päättikin puheensa toivottaen läsnäoleville pitkää «uraa» ilmailun parissa, olipa laji ja harrastustapa mikä tahansa ja näyttipä vielä suuntaakin päättäen esiyksensä:  «Follow me».

Juhlassa palkittiin myös Heikki Pohjola MM-kisojen johtajan pestistä MM-kultapokaalia vastaavalla pokaalilla.

Heikki Pohjola, MM-kisajohtaja
Heikki Pohjola ja MM-pokaali

Avajaistilaisuus päättyi «NIL 60 vuotta, laskua ja nousua»-kirjan julkistamiseen. Kirjan pääosin koonnut Kai Tynkkynen oli Etelä-Euroopassa, eikä häneen valitettevasti onnistuttu saamaan puhelinyhteyttyä. Kirjan valmistusprosessia selvitti toinen tekijöistä, Pekka Ylipaavalniemi.

Kirja ja kerhon Ventuksen pohjalta tehty lennokki
Kirja ja kerhon Ventuksen lentävä malli

Avajaistilaisuuden jälkeen siirryttiin ruokailemaan, katsomaan kuvaesitystä ja viihtymään yhdessä. Uskon, että kaikki olivat tyytyväisiä iltaan.

Kaikki kuvat Sami Hämäläiseltä, kiitos hänelle niistä.